Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Közbeszerzés szempontjából fontos változás az uniós pályázatokkal kapcsolatban!

2015. október 28. 08:50 - Gönczi Zsolt

  1. november 01-től hatályban lép az új Közbeszerzési Törvény ezért új közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni a vállalkozásoknak is az EU-s  támogatásból megvalósított projektek esetében.

Legfontosabb változás, hogy ezután a vállalkozások is közbeszerzési eljárást kell, lefolytassanak minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja, a 25 millió forintot.

Vagyis:

  • amennyiben egy 45%-os támogatás mellett egy 80 MFt értékű CNC marógépet vásárol a pályázó (rendel meg) 2015. november 01-én vagy utána, akkor abból következően, hogy vissza nem térítendő támogatás mértéke meghaladja a 30 MFt-ot, az új szabályozás szerint KÖZBESZERZÉST KELL LEFOLYTATNIA.

 

  • amennyiben 70%-os támogatás mellett kerül beszerzésre egy 30 MFt értékű esztergagép, mivel a vissza nem térítendő a támogatás nem éri el a 25 millió forintot, NEM KELL KÖZBESZERZÉST LEFOLYTATNIA.

A törvény alkalmazását a 2015. november 01-je utáni beszerzéseknél kell alkalmazni. Ha a pályázatban tervezett eszközöket, szolgáltatásokat, építési beruházást 2015. november 01-e előtt rendelik meg, akkor nem kell közbeszerzést lefolytatni mivel még a régi szabályok vonatkoznak rá.

Amennyiben a projektben foglalt eszközök, szolgáltatások, építési beruházás egyik része a törvény hatálybalépése előtt kerül megrendelésre és másik része a törvény hatálybalépését követően kerül megrendelésre, valamint az erre a részre jutó támogatás meghaladja a 25 millió forintot, akkor is közbeszerzés köteles a beszerzés.

Figyelem! Továbbra is érvényes az a szabály, hogy a beruházás csak a pályázat csak a benyújtását követő naptól kezdhető meg, ellenkező esetben a pályázat érvénytelen mivel megkezdett beruházásra nem lehet pályázni.

Gönczi Zsolt, pályázati szakértő

06 20 3779200, gonczi.zsolt@fnti.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr758019805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása