Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Élelmiszeripari üzemek fejlesztésének támogatása – ÉLIP 2024

2024. február 20. 11:04 - Gönczi Zsolt

Az Élelmiszeripari üzemek fejlesztésének támogatása című pályázat célja támogatni a mezőgazdasági termékek értéknövelését, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó beruházásokat. További cél az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák megvalósításával, valamint piaci keresletre és/vagy termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő fejlesztések megvalósítása.

Azok az élelmiszeripari vállalatok, vagy általuk létrehozott konzorciumok jogosultak a támogatásra, amelyek tevékenységeik alapján élelmiszeripari vállalkozásokként vannak klasszifikálva.

A támogatást a vállalatok a

  • TEÁOR 10 főcsoport minden alcsoportjára (a 109-es alcsoport kivételével), illetve a
  • TEÁOR 11 főcsoport minden alcsoportjára (a 1102 alcsoport kivételével) igényelhetik,

feltéve, hogy ezek a tevékenységek fejlesztendők, vagy éves nettó árbevételük minimum 50%-a a 2020., 2021., 2022. évek legalább egyikében igazolható módon ebből származik.

Egy további kritérium, hogy a vállalkozásoknak az éves nettó árbevételüknek a 2020., 2021., vagy 2022. évek valamelyikében minimum 100 millió forintnak kell lennie, vagy azt meg is haladja. Emellett rendelkezniük kell legalább két lezárt üzleti évvel, és az éves átlagos statisztikai állományi létszámuknak legalább 3 főnek kell lennie.

 Az ÉLIP BP-ben a következő jogosultsági kritériumoknak egyszerre kell megfelelni:

  • A projekt beruházásai megoldásokat kínálnak élelmiszeripari beszállítói státusz fejlesztő területeken, termékkörökben vagy technológiákban (például csomagolás).
  • A pályázó, legyen az közétkeztető, élelmiszeripari vállalkozás vagy kiskereskedelmi lánc, a projekt megvalósítása során vagy annak eredményeképpen jelenlegi vagy jövőbeni beszállítója lesz, és ezt kétoldalú együttműködési szerződéssel vagy szándéknyilatkozattal bizonyítja.

 A támogatás mértéke 300 és 500 millió forint között változik. A teljes projektköltséghez a támogatás maximum 70 százalékkal járulhat hozzá, ahol a kedvezményezettnek további 30 százalékot kell hozzáadnia. Ezen belül minimum 15 százalék önrész szükséges, amit maximum 15 százalék állami támogatást nem tartalmazó piaci hitellel is ki lehet egészíteni. Más támogatásokkal ez nem kombinálható.

A felhívással összhangban a következő tevékenységekre lehet támogatási igényt benyújtani:

  • új eszközök, gépek beszerzésére,
  • új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására,
  • információs technológia-fejlesztésére,
  • gyártási licenc, gyártási know-how, és immateriális javak beszerzésére,
  • szakértői és tervezési tevékenységre,
  • ingatlan és infrastruktúra beruházásra,
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására.

 Fenntartási időszak

  • A projektek megvalósítására a maximális időtartam 24 hónap, de minden projektnek legkésőbb 2026. december 31-ig kell befejeződnie. A fenntartási periódus – a projekt Támogató általi elfogadása után – további 36 hónap, nagyvállalatok esetében pedig 60 hónap.
  • Fenntartási időszak alatt a kérelmezőnek meg kell őriznie a fejlesztés eredményeit a kötelező fenntartási időszak végéig, ami minimum 3 év a projekt jóváhagyásától számítva, nagyvállalatok esetében 5 év. A projektre vonatkozó konkrét határidőket a Támogatói Okirat rögzíti, és a fenntartási időszak kezdetét a Támogató határozza meg.

 Beadási időszak kezdete: 2024. március

Felmerülő kérdés, illetve igény esetén, kérjük keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: gonczi.zsolt@fnti.hu vagy +36 20 377 9200-as telefonszámon.

Gönczi Zsolt, ügyvezető

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr9318329961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása