Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Fontos változások a pályázati menetrendben!

2015. június 30. 08:38 - Gönczi Zsolt

A nyáron beindul a 2020-ig tartó új uniós pályázati ciklus kiírásdömpingje. A pályázatok között jelentős részben lesznek gazdaságfejlesztést támogató konstrukciók.

Június 30-ig elkészül a gazdaságfejlesztési pályázatok éves menetrendjének átalakítása, mert a kutatás-fejlesztési és a megújuló energiaforrások terjedését ösztönző energetikai pályázatok meghirdetése már júliusra előrejön, közben viszont a visszatérítendő támogatási konstrukciók meghirdetése várhatóan 2016-ra csúszik át

  • A jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítása érdekében (az 1263/2015-ös kormányhatározattal összhangban) idén előbbre kell hozni a várhatóan nagy népszerűségnek örvendő pályázatok meghirdetését, és ez történik az eddig csak őszre-télre ígért kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál (GINOP 2. prioritás). Ezen öt pályázat meghirdetése összesen 161 milliárd forintos keretösszeggel már júliusban megtörténik (60-80, illetve 100%-os támogatási intenzitás mellett).
  • A megújuló energiaforrások terjedését ösztönző energetikai pályázatok közül a GINOP-ban három kiírás júliusban megjelenik összesen 18 milliárd forintos keretösszeggel. Ezek 40-50%-os támogatási intenzitású kiírások lesznek és lesz közöttük olyan, amely csak megújuló energiaforrás kialakítását támogatja és lesz olyan is, ami emellett a szigetelés kiépítését is.
  • A visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos (különösen a kkv-knak szóló) pályázatok (Kombinált Mikrohiteles pályázatok) meghirdetései várhatóan átcsúsznak jövőre, mert idén a második félévben csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos kiírás(ok) tud(nak) megjelenni időbeli és egyéb okok miatt. Így több hónapos csúszás várható a GINOP-ban található 12 féle kombinált, illetve hitel alapú termék meghirdetésében.

Idén a vállalkozások még örülhetnek a csak vissza nem térítendő forrású pályázatoknak, de jövőre, amikor feláll a pénzügyi közvetítői rendszer és meg tudnak jelenni a visszatérítendő támogatású pályázatok, akkor a hangsúly átfordul utóbbiak irányába.

Ez tehát a forrásokra vágyó kkv-k számára azt jelenti, hogy a projektjeik finanszírozásában most még a megszokott vissza nem térítendő forrásokra alapozhatnak, de később inkább csak visszatérítendő típusú kiírásokra számíthatnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy projektet például egy nyugat dunántúli régióban most még 45%-os támogatási intenzitás mellett meg tudnak csinálni, egy év múlva "ugyanahhoz" a projekthez várhatóan már sokkal kevesebb vissza nem térítendő forrást tudnak elnyerni.

Újdonság, hogy az önerőt kiegészítő hitel (amelynek éves nettó kamata 1,15%), illetve a támogatást megelőlegező hitel (éves nettó kamata 0,65%) lényegében automatikusan része lesz a pályázatoknak. Mivel ezek a konstrukciók már állami támogatásban részesülnek, így a finanszírozás során a támogatási számítási képletben ezt figyelembe kell venni.

FIGYELEM! A pályázati felhívások egyedi feltételeket tartalmaznak, ezért fejlesztési elképzeléseinek előszűrése és projektjük előkészítése miatt bizalommal keresse tanácsadóinkat az alábbi elérhetőségek egyikén: 06 20 377 9200, info@fnti.hu

Gönczi Zsolt, pályázati szakértő

06 20 377 9200, gonczi.zsolt@fnti.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr607584642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása