Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Telephelyfejlesztési pályázat 2023

2023. augusztus 07. 11:07 - Gönczi Zsolt

Jelentős könnyítéseket vezettek be a beruházási támogatások rendszerében mivel a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014 (VIII.27.) Korm. rendelet, az ún. „EKD rendelet” módosításával a Kormány egyebek mellett jelentősen tágította a kapacitásbővítő beruházásokhoz társított megújuló energiatermelés lehetőségeit, valamint kiterjesztette a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban adható támogatásokat is.

A legfontosabb változások röviden:

  • A megújuló energia termelésével, illetve tárolásával kapcsolatos projektek költségei kiegészítő energetikai beruházás címén már elérhetik a teljes beruházási összeg csaknem 50%-át.
  • Ezzel a lehetőséggel az induló vállalkozások is élhetnek.
  • Ha a megújuló energiát termelőeszköz 500 MW feletti kapacitású, vagy visszwatt védelemmel el nem látott energiatermelő eszközt is magában foglal, már a támogatási kérelemmel egyidejűleg be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő műszaki terveket és kivitelezői ajánlatot.
  • A nagyvállalatok mellett most már 100 fő feletti középvállalkozások is igényelhetik a K+F alapú EKD támogatást.
  • Részben támogathatóvá vált az EKD-ből eddig kizárt elsődleges mezőgazdasági termelés is, amennyiben a projekt ezen a területen végrehajtott kutatás-fejlesztésre irányul.
  • Az EKD támogatásokhoz szükséges biztosíték mértéke ezentúl az eddigi 120% helyett a támogatási összeg 100%-a lesz.

A tervezett módosítás ezt egyfelől 3 millió euróra csökkenti számos helyen, másrészt pedig nem követi a korábbi, (vár)megyék szerinti felbontást, hanem aszerint határozza meg a minimális beruházási értéket, hogy megyeszékhelyen, járásszékhelyen vagy ezen kategóriákba nem eső településen valósul meg a beruházás. Az új szabályok szerint az alábbiak szerint alakulhat a minimális beruházási összeg:

  •  Legalább 5 millió euró Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Pécsett, Kaposváron, Szolnokon, vagy bármelyik járásszékhelyen,
  •  Legalább 10 millió euró Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán, Szekszárdon, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben, Zalaegerszegen, Debrecenben, Szegeden vagy Egerben (azzal, hogy amennyiben a megyeszékhely és a járásszékhely megegyezik, úgy a magasabb előírt elszámolható költségösszeget kell figyelembe venni a támogatás feltételeként),
  •  és újdonság, hogy legalább 3 millió euró a másik két kategóriába (megyeszékhelyek és járásszékhelyek) nem tartozó településeken,

 Szintén ide tartozik a „kiegészítő energetikai beruházás” feltételeinek jelentős módosítása, könnyítése is: a korábbi szabályozáshoz képest a „főberuházás” alapvetően már bármely induló beruházás lehet, bizonyos feltételekkel még SSC is. Emellett pedig a beruházás (= főberuházás + kiegészítő energetikai beruházás) minimális összege is csökkent a korábbi 10 millió euróról akár 3 millió euróra (az új, fent részletezett általános szabályok szerint).

 A támogatás Magyarország egész területén igénybe vehető.

  • A támogatás intenzitása Budapesten maximum 15%, a támogatás mértéke Budapesten maximum 150 millió euró
  • Budapesten kívüli településeken maximum 35% -, Budapesten kívüli településeken maximum 350 millió euró.

 További fontos módosítások is bekerülnének az EKD rendeletbe:

  • A rendelet módosítása lehetőséget nyújt - bizonyos esetekben - a biztosíték összegének fokozatos csökkentésére a monitoring időszak későbbi éveiben.
  • A módosítás enyhít a létszámtartási kötelezettség szabályain. A támogató kizárólag abban az esetben köteles elállni a szerződéstől, ha a beruházó a munkahelyfenntartási kötelezettségét kevesebb, mint 75%-os mértékben teljesíti vagy csoportos létszámleépítést hajt végre.
  •  

Felmerülő kérdés, illetve igény esetén, kérjük keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: gonczi.zsolt@fnti.hu vagy +36 20 377 9200-as telefonszámon.

Gönczi Zsolt, ügyvezető

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr3318187751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása