Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

ÉPITŐ 5 - építőipari fejlesztési pályázat

2021. január 15. 09:15 - Gönczi Zsolt

Az ÉPÍTŐ-5 program célja a kkv-k technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újra iparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása.

 

Ismét meghirdeti a kormány az építőipari vállalkozásokat segítő ÉPÍTŐ-programot. A tizenkét milliárd forintos támogatási program célja az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelése az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újra iparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása vissza nem térítendő támogatással, amivel javul a vállalkozások hatékonysága, és termelékenysége.

 

Támogatásban részesíthetők köre

  1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv. törvény) szerinti kis- és középvállalkozások, amennyiben
  2. 10-43.99 TEÁOR közötti vagy a 71.11. TEÁOR tevékenységi területen működnek, valamint a 71.12, 71.20. tevékenységi körök, amennyiben a projekt (megvalósítandó fejlesztés) elválaszthatatlanul kapcsolódik építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához,
  3. alkalmazotti létszáma 10 és 249 fő között van, és legalább 10 fős létszámot a fenntartási időszak teljes időtartama alatt fenntart,
  4. legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,
  5. vállalja, hogy a beruházással létrehozott tevékenységet a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartja,
  6. a támogatás ösztönző hatásokkal bír,
  7. átlátható szervezetnek minősül (megfelel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltaknak),
  8. a 2018. évben teljes munkaidőben alkalmazásában állók havi bruttó átlagkeresete a 254.711 Ft-ot eléri.

 

  1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a Kkv. törvény szerinti mikrovállalkozások, amennyiben
  2. főtevékenységként a 71.11. 71.12 vagy 71.20. TEÁOR tevékenységi területen működnek, amennyiben a projekt (megvalósítandó fejlesztés) olyan tervezési tevékenység, amely elválaszthatatlanul kapcsolódik az építőipari tevékenység megvalósításához,
  3. alkalmazotti létszáma 5-9 fő között van,
  4. legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,
  5. vállalja, hogy a beruházással létrehozott tevékenységet a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartja,
  6. a támogatás ösztönző hatásokkal bír,
  7. átlátható szervezetnek minősül (megfelel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltaknak), g) a 2018. évben teljes munkaidőben alkalmazásában állók havi bruttó átlagkeresete a 254.711 Ft-ot eléri.

Támogatható tevékenységek köre

A támogatandó tevékenység – a cégbíróság által bejegyezett - TEÁOR szám szerinti

  • 10 – 43.99 közötti és a
  • 11 tevékenység, illetve a
  • 12, 71.20 tevékenységi körök,

amennyiben a projekt (megvalósítandó fejlesztés) elválaszthatatlanul kapcsolódik az építőipari tevékenység megvalósításához.

Az előirányzat terhére a 1. pontban meghatározott egy kedvezményezett részére legalább 25 millió forint, legfeljebb 400 millió forint összegű támogatás nyújtható, a 2. pontban meghatározott egy kedvezményezett részére legalább 8 millió forint, legfeljebb 50 millió forint összegű támogatás nyújtható.

A pályázat keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  1. a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése;
  2. meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel;
  3. termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások;
  4. információs technológia-fejlesztés;
  5. új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések;
  6. a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége;
  7. immateriális javak, különösen a hatékonyság növelését szolgáló szoftverek beszerzése
  8. a támogatott beruházáshoz kapcsolódó projektmenedzsment költség az elszámolható költség max. 5%-áig; beruházás-menedzsment képzésen való részvétel költsége.

Az előirányzat terhére egy kedvezményezett részére legalább 25 millió forint, legfeljebb 400 millió forint összegű támogatás nyújtható.

A támogatás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a benyújtott kérelem szakmai tartalmának értékelése alapján a támogatói döntésben kerül meghatározásra és a Támogatási szerződésben kerül rögzítésre.

Csekély összegű támogatás esetén a támogatás maximális mértéke az elszámolható költségek 100%-a, de maximum 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg.

Regionális beruházási támogatás esetén a támogatási intenzitás legmagasabb mértéke nagyvállalkozások esetén az egyes régiókban a regionális támogatási térkép alapján a következők szerint alakul:

  1. az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl régiókban 50%,
  2. a Közép-Dunántúl régióban 35%,
  3. a Nyugat-Dunántúl régióban 25%.
  4. a Közép-Magyarország régióban
  • Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény településeken 35%, valamint
  • Piliscsaba és Pilisjászfalu településeken 20%.

Kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás esetében: A támogatási intenzitás nem haladhatja meg kisvállalkozás esetén az elszámolható költségek 20%-át, középvállalkozás esetén az elszámolható költségek 10%-át.

Kis- és középvállalkozásnak nyújtott innovációs támogatás esetében: A támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50%-át.

Képzési támogatás esetében:

  • A képzési támogatás esetén a támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50%-át.

A támogatási program részletes tájékoztatója és a kiírás 2021 januárjában fog megjelenni a www.kormany.hu és a www.emi.hu felületén.

Felmerülő kérdés, illetve igény esetén, kérjük keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: gonczi.zsolt@fnti.hu vagy +36 20 377 9200-as telefonszámon.

Gönczi Zsolt, operatív igazgató                                 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr8316389034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása