Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Heteken belül indul a pályázati dömping a Vidékfejlesztési program keretén belül!

2015. október 21. 09:00 - Gönczi Zsolt

Roham várható a hamarosan kiírásra kerülő Vidékfejlesztési program 2015-ös pályázata esetébeni. Érdemes időben felkészülni, hogy az elsők között beadható legyen a pályázat, így eséllyel lehet pályázni a támogatásra.

A gazdaság előminősítéséhez szükséges adatlap letölthető az alábbi helyről: előminősítő adatlap

 

Állattenyésztés keretén belül kiírásra kerülő pályázatok rövid ismertetése:

  • Állattenyésztés támogatása
    • Állattartó telepek építése, bővítése és/vagy korszerűsítése
    • Energiafelhasználás hatékonyságának javítása
    • Versenyképesség növelése
    • Új gépek és berendezések és az ezekhez tartozó szoftverek vásárlása
    • Trágyatárolók építése

Pályázatok:

VP2-4.1.1.1-15               Állattartó telepek korszerűsítése                                         december

VP2-4.1.1.2-15               Baromfitartó telepek korszerűsítése                                   december

VP2-4.1.1.3-15               Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése                        december

VP2-4.1.1.4-15               Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése                         december

VP2-4.1.1.5-15               Sertéstartó telepek korszerűsítése                                      december

VP5-4.1.1.6-15               Trágyatároló építése                                                            október

 

 

Az alintézkedés azoknak a mezőgazdasági termelőknek is támogatási lehetőséget nyújt, akik a trágyatároló megépítésére szolgáló idő lejártáig nem tudták kivitelezni trágyatárolójukat. Nemcsak a nitrát irányelv előírásainak biztosítása miatt fontos, hogy valamennyi állattartó rendelkezzen trágyatárolóval, hanem közvetetten az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése végett is. Magyarország számára jelenleg a trágyaelhelyezés problémájának megoldása választ kínálhat a mezőgazdasági eredetű, pontszerű nitrát szennyezések csökkentésére, ezáltal a felszín alatti vizek minőségének javítására, valamint közvetett módon az ÜHG kibocsátás csökkentésére. A megfelelő trágyatárolók kiépítése hozzájárul a tápanyagkörforgás folyamatainak és az agrotechnológiai igények összehangolásához. Továbbá a megfelelő trágyatárolás valamint trágyakezelés hozzájárul az ÜHG kibocsátás mérsékléséhez, ezáltal a klímaváltozás enyhítéséhez.

Az alintézkedés célterületei:

 

  1. A) célterület: a versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák, valamint az állattartáshoz szükséges gépek támogatása. A 2A fókuszterülethez a célterület az alábbi tartalommal járul hozzá:
  • Építéssel járó állattartási technológia kialakítása: az állattartás állategészségügyi, takarmányozási, tartási valamint az előállított termék, vagy a takarmány és termény kezelésére, tárolására szolgáló az előírásoknak megfelelő színvonalú biztosítása érdekében építéssel járó technológiák beszerzése, pl. épületek, istállók, fejőházak építése.
  • Építéssel nem járó, állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése: állattartási tevékenységhez kapcsolódó gépek, eszközök beszerzése.

 

  1. B) célterület: az állattartó gazdaságokban az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozik az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentése érdekében.

A célterület elsősorban épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energiafelhasználásra irányuló technológiák alkalmazása által javítja az állattartó gazdaságok energiafelhasználásának hatékonyságát. A célterület az 5B fókuszterülethez járul hozzá.

 

Az állattartás erőforrás-hatékonyságának javítása az épületek, technológiák korszerűsítése, valamint a megújuló energiafelhasználásra irányuló technológiák alkalmazása révén: az állattartás állategészségügyi, takarmányozási, tartási valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló feltételeinek biztosítása érdekében az állattartás létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése.

 

A célterület az alábbi fejlesztési irányokra terjed ki:

 

  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére;
  • fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítésére;
  • világítási rendszerek korszerűsítésére;
  • beépített technológiai korszerűsítésére;
  • napkollektorok alkalmazására használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre;
  • hőszivattyú alkalmazására használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre
  • napelemek alkalmazására hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához;
  • biomassza alapú energia előállításra.

 

A termelt megújuló energia értékesítése éves átlagban nem haladhatja meg a gazdaság teljes energia-szükségletét. Folyékony bio-üzemanyag előállítás nem támogatható.

 

  1. C) célterület: a trágyakezelés és komposztálás agrotechnikai eszközei és a kiszolgáló infrastruktúra beszerzése és felújítása, részletesebben a trágyatárolás és -feldolgozás, vízvisszaforgatás (különösen hígtrágyánál) infrastruktúrája, komposztálás technikáját kiszolgáló eszközök, a trágyaelhelyezéshez és kijuttatáshoz szükséges anyagmozgatás gépeinek támogatására vonatkozik.

 

  1. D) célterület: cél a fiatal termelők által indított gazdaságok megerősítése, illetve az 5 évnél nem régebben gazdálkodó fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságának fejlesztése.

Közvetlenül a célterületekhez kapcsolódó elszámolható költségek:

  1. Állattenyésztést szolgáló épület, építmény építése vagy fejlesztése;
  2. Állattenyésztés célját szolgáló új és használt gépek és berendezések vásárlása, beleértve az információs és kommunikációs technológiák beszerzését;
  3. Az a)-b) pontban említett kiadásokhoz kapcsolódó általános költségek, például az építészek, mérnökök díjai, hatósági eljárási díjak, tanácsadói és projekt-menedzsment költségek;
  4. A következő immateriális beruházások: számítógépes szoftverek megvásárlása vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok és védjegyek vagy eljárások megszerzése. A c)-d) pontba tartozó kiadások együttes összege nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható kiadásának az 5%-át.
  5. Az a) ponthoz kapcsolódóan szükséges ingatlan vásárlása az érintett projekt teljes elszámolható kiadásának 2%-át meg nem haladó mértékig, valamint természetbeni hozzájárulásként elszámolható a beruházáshoz elengedhetetlen, már meglévő termőföld vagy ingatlan értéke, ha nem haladja meg az érintett projekt teljes elszámolható kiadásának 2%-át.
  6. A műveleti célterületekhez kapcsolódó, kizárólag a mezőgazdasági üzemen belül megvalósítandó, a kedvezményezett érdekét szolgáló infrastruktúra-fejlesztés és/vagy eszköz beszerzés: üzemen belüli anyagmozgatás, illetve a vagyonvédelem gépei, eszközei, ide tartoznak a közművek és a munkakörülményekhez kapcsolódó beruházások, a projekt teljes elszámolható kiadásának 15%-át meg nem haladó mértékben.

Nem számolható el:

A projekt keretében működési költségek, bérköltségek, tenyészállatok és forgóeszközök vásárlása nem számolható el.

KIT TÁMOGAT?

.

A források 80%-ára állattenyésztési fejlesztések esetén kizárólag a legfeljebb 1 275 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezők, kertészeti fejlesztések esetén a legfeljebb 850 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezők pályázhatnak.

A források fennmaradó 20 %-ára ugyanakkor mindkét esetben a meghatározott STÉ korlát feletti üzemmérettel rendelkezők jogosultak.

 

A kisméretű terménytárolók és szárítók beruházásai esetén, támogatásra csak a legfeljebb 350 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezők jogosultak.

 

Feltétel a pályázáshoz:

  • foglalkoztatotti létszám fenntartása;
  • energiahatékonyság javítását célzó beruházás esetén
    • legalább 10% egységnyi energiahatékonyság javulás;
    • az adott technológiára vonatkozó releváns tanúsítvány és/vagy energetikai számítás megléte,
  • biogáz technológia alkalmazása esetén a felhasznált gabonafélék, valamint a keményítő- és cukortartalmú növények (hulladékok, aratási maradványok, melléktermékek kivételével) aránya nem érheti el a betáplált inputanyagok mennyiségének 50 %-át;
  • mezőgazdasági eredetű biomassza alapú megújuló energia megoldás alkalmazása esetén:
    • az alapanyag csak Annex I. termék lehet;
    • ha a fő cél villamos energia előállítás, a technológia önfogyasztása felett keletkezett hő legalább 25%-ának saját gazdaságon belül hasznosítása;
    • nem kapcsolt hőenergia-termelést megvalósító technológia alkalmazása esetén a berendezés hatásfoka legalább 70%-os;
  • épületenergetikai korszerűsítések esetén:
    • 176/2008. (VI. 30.) korm. rendelet szerinti energetikai minőségtanúsítvány megléte;
    • 2010/31/EU irányelv szerinti költség optimum elérése.

 

Előny a pályázáskor:

  • üzleti terv minősége (megalapozottság, innovatív tartalom, költséghatékonyság);
  • vállalkozás foglalkoztatotti létszámának növelése;
  • termelői csoport/szervezeti tagság
  • mikro- vagy kisvállalkozás;
  • környezeti szempontok érvényesítése;
  • 10%-ot meghaladó egységnyi energiahatékonyság javulás (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beruházást követően kimutatható energiamegtakarítást ér el a termelő egység, melyet akár számlákkal, akár könyvelési adatokkal alá tud támasztani);
  • megújuló energiatermelés fejlesztése, különösen
    • biomassza hasznosítása (állattenyésztési fejlesztés esetén)
    • termálenergia hasznosítása (kertészeti fejlesztés esetén);
  • ökológiai gazdálkodás folytatása;
  • beruházás fejlesztendő régióban, járásban.

 

MENNYIVEL TÁMOGAT?

 

Állattenyésztési fejlesztések esetén:

Egyéni beruházás Kollektív beruházás

Maximális alaptámogatás 1 600 000 €/projekt 3 200 000 €/projekt

Alaptámogatási intenzitás (KMR régió) 40% +10 százalékpont

Alaptámogatási intenzitás (nem KMR régió) 50%

 

A fiatal mezőgazdasági termelő számára 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár az adott régióhoz tartozó alaptámogatási intenzitáson felül.

Az alaptámogatás maximum 10%-a kamattámogatás formájában igényelhető.

 

 

 

VP2-4.1.2-15  Kisméretű terményszárító és -tisztító korszerűsítése, kisméretű terménytároló építése, korszerűsítése                           december

 

Az alintézkedés célterületei:

 

  1. A) célterület: kis léptékű terménytárolók építésének, valamint a meglévő terménytárolók korszerűsítésének, terményszárítók és tisztítók üzemeltetéséhez kapcsolódó épített vagy mobil eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák és infrastruktúra támogatása. A célterület a kis méretű gazdaságok egyedi vagy közös piaci pozíciójának erősítését célozza.

 

A célterület keretében maximum 5000 tonna tárolókapacitású terménytároló építése lehetséges.

 

  1. B) célterület: terményszárítók és tisztítók energiahatékonyságának javítására és a megújuló energiafelhasználásra irányuló technológiák alkalmazásához nyújtott támogatás: a meglévő létesítmények energiafelhasználásának javítása, megújuló technológiák beszerzése, valamint a kapcsolódó technológia és infrastruktúra felújítása, korszerűsítése.

 

  1. C) célterület: cél a fiatal termelők által indított gazdaságok megerősítése, illetve az 5 évnél nem régebben gazdálkodó fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságának fejlesztése.

 

A termelt megújuló energia értékesítése éves átlagban nem haladhatja meg a gazdaság teljes energia-szükségletét. Folyékony bio-üzemanyag előállítás nem támogatható

Közvetlenül a célterületekhez kapcsolódó elszámolható költségek:

  1. Maximum 5000 tonna kapacitású terménytárolás és tisztítást szolgáló épület, építmény építése vagy fejlesztése, terményszárítás célját szolgáló épület, építmény korszerűsítése.
  2. Terménytároláshoz, tisztításhoz vagy szárításhoz kapcsolódó új és használt gépek és berendezések vásárlása, az információs és kommunikációs technológiák beszerzését;
  3. Az a)-b) pontban említett kiadásokhoz kapcsolódó általános költségek, például az építészek, mérnökök díjai, hatósági eljárási díjak, tanácsadói és projekt-menedzsment költségek;
  4. A következő immateriális beruházások: számítógépes szoftverek megvásárlása vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok és védjegyek vagy eljárások megszerzése; A c)-d) pontba tartozó kiadások együttes összege nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható kiadásának az 5%-át.
  5. Az a) ponthoz kapcsolódóan szükséges ingatlan vásárlása az érintett projekt teljes elszámolható kiadásának 2%-át meg nem haladó mértékig, valamint természetbeni hozzájárulásként elszámolható a beruházáshoz elengedhetetlen, már meglévő termőföld vagy ingatlan értéke, ha nem haladja meg az érintett projekt teljes elszámolható kiadásának 2%-át.
  6. A műveleti célterületekhez kapcsolódó, kizárólag a mezőgazdasági üzemen belül megvalósítandó, a kedvezményezett érdekét szolgáló infrastruktúra-fejlesztés és/vagy eszköz beszerzés: üzemen belüli anyagmozgatás, illetve a vagyonvédelem gépei, eszközei, ide tartoznak a közművek és a munkakörülményekhez kapcsolódó beruházások, a projekt teljes elszámolható kiadásának 15%-át meg nem haladó mértékben.

Nem számolható el:

A projekt keretében működési költségek, bérköltségek, tenyészállatok és forgóeszközök vásárlása nem számolható el.

KIT TÁMOGAT?

.

A források 80%-ára állattenyésztési fejlesztések esetén kizárólag a legfeljebb 1 275 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezők, kertészeti fejlesztések esetén a legfeljebb 850 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezők pályázhatnak.

A források fennmaradó 20 %-ára ugyanakkor mindkét esetben a meghatározott STÉ korlát feletti üzemmérettel rendelkezők jogosultak.

 

A kisméretű terménytárolók és szárítók beruházásai esetén, támogatásra csak a legfeljebb 350 000 € STÉ üzemmérettel rendelkezők jogosultak.

 

Feltétel a pályázáshoz:

  • foglalkoztatotti létszám fenntartása;
  • energiahatékonyság javítását célzó beruházás esetén
    • legalább 10% egységnyi energiahatékonyság javulás;
    • az adott technológiára vonatkozó releváns tanúsítvány és/vagy energetikai számítás megléte,
  • biogáz technológia alkalmazása esetén a felhasznált gabonafélék, valamint a keményítő- és cukortartalmú növények (hulladékok, aratási maradványok, melléktermékek kivételével) aránya nem érheti el a betáplált inputanyagok mennyiségének 50 %-át;
  • mezőgazdasági eredetű biomassza alapú megújuló energia megoldás alkalmazása esetén:
    • az alapanyag csak Annex I. termék lehet;
    • ha a fő cél villamos energia előállítás, a technológia önfogyasztása felett keletkezett hő legalább 25%-ának saját gazdaságon belül hasznosítása;
    • nem kapcsolt hőenergia-termelést megvalósító technológia alkalmazása esetén a berendezés hatásfoka legalább 70%-os;
  • épületenergetikai korszerűsítések esetén:
    • 176/2008. (VI. 30.) korm. rendelet szerinti energetikai minőségtanúsítvány megléte;
    • 2010/31/EU irányelv szerinti költség optimum elérése.

 

Előny a pályázáskor:

  • üzleti terv minősége (megalapozottság, innovatív tartalom, költséghatékonyság);
  • vállalkozás foglalkoztatotti létszámának növelése;
  • termelői csoport/szervezeti tagság
  • mikro- vagy kisvállalkozás;
  • környezeti szempontok érvényesítése;
  • 10%-ot meghaladó egységnyi energiahatékonyság javulás (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beruházást követően kimutatható energiamegtakarítást ér el a termelő egység, melyet akár számlákkal, akár könyvelési adatokkal alá tud támasztani);
  • megújuló energiatermelés fejlesztése, különösen
    • biomassza hasznosítása (állattenyésztési fejlesztés esetén)
    • termálenergia hasznosítása (kertészeti fejlesztés esetén);
  • ökológiai gazdálkodás folytatása;
  • beruházás fejlesztendő régióban, járásban.

 

MENNYIVEL TÁMOGAT?

 

Kisméretű terménytárolók és –szárítók beruházásai esetén:

Egyéni beruházás Kollektív beruházás

Maximális alaptámogatás 330 000 €/projekt 1 000 000 €/projekt

Alaptámogatási intenzitás (KMR régió) 40% +10 százalékpont

Alaptámogatási intenzitás (nem KMR régió) 50%

 

A fiatal mezőgazdasági termelő számára 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár az adott régióhoz tartozó alaptámogatási intenzitáson felül.

Az alaptámogatás maximum 10%-a kamattámogatás formájában igényelhető.

 

Pályázati igényét kérnénk jelezze felénk, az előminősítés ingyenes.

 

Gönczi Zsolt, pályázati szakértő

06 20 3779200, gonczi.zsolt@fnti.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr308008717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása