Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Tippek a sikeres 2015-ös pályázatokhoz

2015. március 05. 08:35 - Gönczi Zsolt

A mostani pályázati ciklusban a feltételek szigorúbbak lesznek a múltban megtapasztaltnál: a cégeknek számos számviteli feltételnek kell várhatóan megfelelniük. Aki komolyan gondolkozik abban, hogy pályázaton indulna a jövőben, annak érdemes a 2014-s gazdasági évet úgy zárni, hogy cége meg is feleljen a feltételeknek.

A jóváhagyott operatív programoknál már áprilisban sor kerülhet az első pályázati kiírásokra. Az öt operatív programban összesen hatezer milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg Magyarországon. A fő feltételek két nagy szempontra bonthatóak: a pályázó vállalkozással kapcsolatos gazdálkodási feltételek, illetve a beruházás helyszíne.

A vállalkozói pályázatok legfontosabb feltételei

  • A cégnek nem lehet köztartozása
  • A társaság saját tőkéje a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló legutolsó évi beszámoló adatai szerint, eléri vagy meghaladja a jegyzett tőke felét.
  • Adott pályázati projektben elszámolható összköltség nem haladhatja meg a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló legutolsó évi beszámoló adatai szerinti nettó árbevétel mértékét.
  • Adott pályázati projektben elszámolható összköltség nem haladhatja meg a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló legutolsó évi beszámoló adatai szerinti mérlegfőösszeget.

A különböző pályázatok esetében a gazdálkodási adatokra vonatkozó kritériumok tovább bővülhetnek, ezzel kapcsolatosan a releváns kiírás megjelenésekor tudunk bővebb tájékoztatást nyújtani.

Ilyen kritérium lehet például a támogatott tevékenységek (TEAOR kódok) listája. A most ősszel megjelent vállalkozói pályázatok esetében meg voltak határozva a támogatott tevékenységek listája, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Ezért nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy

  • Milyen TEAOR kódokkal állítjuk ki számláinkat vevőink felé (mert a pályázati kiírás tartalmazhatja, hogy az árbevétel x %-a egy bizonyos TEAOR kóddal kell, hogy érkezzen)
  • Le legyenek jelentve a tevékenységi kódok a NAV, illetve a Cégbíróság felé. Utóbbi meglétét a cégkivonatban tudjuk ellenőrizni.

Másik nagyon fontos szempont a fejlesztés helyszíne. A közép-magyarországi régió (ide tartozik Budapest és Pest megye) eddig sem volt elkényeztetve a pályázati forrásokkal, ez a tendencia a jövőben várhatóan folytatódni fog: egyre kevesebb forrás fog jutni erre a területre.

A közepesen jól támogatott területek közé tartozik Nyugat-Dunántúl, és Közép-Dunántúl, míg a legtöbb támogatásra a dél-dunántúli, északi és keleti régiók számíthatnak.

Mit tegyen az, akinek nem a kiemelten támogatott régiókban van a vállalkozása?

Fontos tudni, hogy a támogatás intenzitása a beruházási projekt helyszínétől függ. Tehát egy budapesti cég is kaphat magas támogatást, ha például Észak-Magyarországon ruház be. Egy fizikai formában megvalósuló beruházásnál a helyszín egyértelműen eldönthető. Olyan beruházásoknál, amelyek esetében a megvalósulás helyszíne nem ennyire kézenfekvő (pl.: tanácsadás, innováció stb.) célszerű lehet vagy a cég székhelyét áthelyezni a megfelelő régióba, vagy egy telephelyet létrehozni ott – természetesen a mindenkori jogi szabályozás figyelembevételével.

Gönczi Zsolt, pályázati szakértő

+36 20 377 9200, gonczi.zsolt@fnti.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr567242347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása