Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Pályázna, akkor ezekre a nehézségekre gondoljon!

2014. október 02. 12:52 - Gönczi Zsolt

Amint azt mai nyilatkozatában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is jelezte, 2014.10.06.-a után a sokakat érdeklő GINOP-os pályázatok is megjelennek, de ahhoz, hogy ezeken gördülékenyen, nagy eséllyel indulni is tudjon a vállalkozása, érdemes felkészülni és néhány technikai akadályozó tényezőt átgondolni. Az egyik legfontosabb ezek közül az önerő és ezáltal a likviditás kérdése, amelynek biztosítása nélkül kevés az esély, az utófinanszírozásból adódó nehézségekre pedig mindenképpen gondolni kell.

A statisztika szerint 30% induláskor elbukott

Szakértői vélemények szerint az elmúlt időszak legnépszerűbb gazdaságfejlesztési pályázatai esetén a tartalmi vagy formai okokból elutasított pályázatok aránya elérte a 30 százalékot. Ahhoz, hogy egy vállalkozás az európai uniós pályázatokon elinduljon, számos előfeltételnek kell megfelelnie. Például az adminisztratív jellegű előírásokon túl fontos elvárás, hogy az adott vállalkozásnak ne legyen meg nem fizetett köztartozása, vagy például ne álljon felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt.

Az önerő előteremtésének nehézségei

A fejlesztésekre készülő vállalkozásoknál ennél fajsúlyosabb problémát jelent, hogy kellő mértékű önerőt legyenek képesek biztosítani a tervezett fejlesztések megvalósításához, mivel a várható pályázati kiírások többségénél a vállalkozásoknak a projektérték 50-70 százalékát kell önerő formájában biztosítani.

Voltak azonban olyan rendkívül népszerű konstrukciók is, amelyekben mindössze 10 százalék volt a szükséges önerő mértéke (a mikrovállalkozások fejlesztését célzó GOP 2.1.1/M pályázat) és mellette 45-45 százalékot tett ki a hitel és a vissza nem térítendő támogatás. Ilyen kombinált forrásszerzési konstrukciók az előttünk álló időszakban is lesznek.

Elő- és utófinanszírozási kérdések

Gyakori, hogy a vállalkozásoknak az elnyert európai uniós források megelőlegezésére van szüksége, hiszen a kifizetések rendszerint utófinanszírozás formájában történnek. Ezekben az esetekben nyújthat segítséget a vállalkozásoknak a bankszektor ahol például a saját konstrukcióktól a különböző kedvezményes hitelekig több lehetőség is van az önerő kiegészítésére, a támogatás hitelből történő megelőlegezésére vagy faktorálasára.

A kedvezményes források közül a legnépszerűbb az MNB Növekedési Hitelprogramja, amely december végéig még igénybe vehető. Ha a támogatás megelőlegezésére vonatkozó szerződés december végéig megkötésre kerül, az MNB legújabb döntése alapján a lehívásra 2015. június 30-ig lesz lehetőség.


Az uniós támogatások lehívását ugyancsak segíti a Széchenyi Önerő kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, amely konstrukciókat a hozzájuk kapcsolódó kamattámogatás teszi vonzóvá. Érdemes időben elindítani a vállalkozásoknak a hitelkérelmüket, hogy a pályázat elnyerése esetén a fejlesztések minél előbb megkezdődhessenek.

Átfogó segítséget adnak a profik

A finanszírozási segítség mellett a pályázati koordinációval kapcsolatos segítség is lényeges, hiszen jelentősen növeli a pályázat sikerének esélyét, ha az uniós forrásokra jelentkező cég professzionális szakemberekre bízza a pályázati dokumentumok összeállítását, vagy a már kész anyagok teljes körű átnézésével és ellenőrzésével bíz meg szakértőt mivel a vállalkozásoknak összetett pályázati dokumentáció keretében kell képet adniuk a tervezett beruházásáról, cégük működéséről és a teljesítendő indikátorokról.

A beruházás lebonyolítása során az elnyert támogatások lehívása érdekében a pályázónak különböző monitoring feladatokat is el kell látnia és előrehaladási jelentéseket kell készítenie annak érdekében, hogy biztosítsa a projekt sikerességét. Ezen adminisztratív feladatok ellátásában segíti a vállalkozásokat, ha projektmenedzsment szolgáltatást vesznek igénybe egy erre szakosodott tanácsadó cégtől.

Gönczi Zsolt

pályázati szakértő

+36 20 377.9200

gonczi.zsolt@fnti.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr96752791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása