Pályázati kisokos!

minden ami a pályázattokkal kapcsolatos egy helyen

Gazdálkodási évet zárt a mezőgazdaság

2014. szeptember 11. 14:53 - Gönczi Zsolt

A nyilvántartási és adatszolgáltatási határidők tekintetében 2014. augusztus 31. napján véget ért a 2013/2014-es gazdálkodási év. Az előző év lezárásának feltétele a kapcsolódó jelentések elkészítése és beküldése az illetékes hivatal felé!

Az Agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) résztvevői, valamint a nitrátérzékeny területeken gazdálkodók az alábbi dokumentumok benyújtására kötelezettek:

1. Agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) résztvevők esetében:

a./          Gazdálkodási napló:

  • Nyilvántartási forma: elektronikus vagy papír (naprakész állapotban).
  • Benyújtási forma: elektronikus.
  • Az előző gazdálkodási évi (2013/2014.) napló beadási határideje: 2014. szeptember 1 - november 30.

b./          Tápanyag-gazdálkodási terv:

  • Az előző gazdálkodási évi (2013/2014.) tervet 2014. szeptember 1 - november 30. napja között kell benyújtani elektronikusan a Gazdálkodási naplóval együtt.

Új tápanyag-gazdálkodási- és földhasználati tervet már nem kell készíteni mivel az AKG érintett célprogramjai 2014. augusztus 31. napjával véget ért.

2. Nitrátérzékeny területeken gazdálkodók esetében

Nitrát jelentés:

  • Az előző gazdálkodási évre (2013/2014.) vonatkozó nitrát adatszolgáltatást 2014. szeptember 1. és december 31. napja között kell teljesíteni.
  • A Gazdálkodási napló bizonyos részeinek naprakész vezetése szintén kötelező, de beküldeni nem kell.
  • A szerves trágya hasznosítási módjában bekövetkezett változást 30 napon belül be kell jelenteni a talajvédelmi hatóság részére.
  • A nitrát adatszolgáltatással kapcsolatos nyilvántartásokat és a beküldött adatlap másolatát, valamint a talajvédelmi terveket 5 évig meg kell őrizni.
  • Az öntözött terület talaját, valamint - amennyiben a talajvízszint 5 méteren belül elérhető - a talajvíz szintjét és minőségét a vízjogi engedéllyel rendelkezőnek 5 évente ellenőriztetni kell.

A dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) kell beküldeni, az ebből a célból működtetett elektronikus felületen keresztül, amely a hivatal honlapján érhető el.

Továbbá a Gazdálkodási napló naprakész vezetése több támogatás igénybevétele esetén is előírás (pl. Natura 2000, KAT), de beküldése csak AKG-nál kötelező, azonban ellenőrzések alkalmával kérhetik az illetékes hivatal munkatársai!

Csak SAPS (egységes területalapú támogatás) esetén nem kell vezetni a Gazdálkodási naplót, ebben az esetben csak a permetezési naplót kérhetik az ellenőrzésen.

Nitrátérzékeny területen gazdálkodóktól az ellenőrök kérhetik - szántó és ültetvény esetében - az 5 éven belüli talajminta eredményeket; gyep esetén - ha van tápanyag kijuttatás - a 10 éven belüli eredményeket is.

Aki nem rendelkezik velük, annak érdemes mintát venni még a vetések előtt, de a szankciók elkerülése végett mihamarabb!

Az esetleges nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása súlyos szankciót, támogatás-megvonást, illetve bírságot is vonhat maga után!

Gönczi Zsolt

pályázati szakértő,

+36 20 377.9200

gonczi.zsolt@fnti.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvpalyazatok.blog.hu/api/trackback/id/tr376668435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása